contact

Voor alle inlichtingen kan u van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 16 uur en op zaterdag van 8 tot 13 uur bij ons terecht.

Crematoria Wilrijk-Antwerpen, Turnhout en Lommel

telefoon: 03 828 95 60
e-mail: info@pontes.be

meer contactgegevens

 

openingsuren

Crematorium Antwerpen

  • ma-vr 8-16u
  • za-8-13u

Crematorium Turnhout

  • ma-vr 8-16u
  • za -8-13u

Crematorium Lommel

  • ma-vr 8-16u
  • za -8-13u

 

 

reservaties

Crematie

Algemene informatie

Bij de crematie of verassing wordt het stoffelijk overschot van een overledene verbrand. Dit gebeurt in erkende crematoria door gespecialiseerd crematoriumpersoneel.

Voor crematie is een toelating vereist. Die wordt afgeleverd door:

  • de ambtenaar van de burgerlijke stand bij een natuurlijk overlijden;
  • de procureur des Konings bij een gewelddadig en/of verdacht overlijden en een overlijden in het buitenland.

Het crematieproces is volledig geautomatiseerd en wordt strikt en zorgvuldig opgevolgd. Na de crematie bezorgt de begrafenisaannemer de asurne met daarin het identificatiesteentje aan de nabestaanden.

Vaak gestelde vragen

Hoe lang duurt een crematie?

Een crematie duurt gemiddeld twee uur, waarvan anderhalf uur voor het crematieproces zelf en een half uur voor de naverwerking.

Kunnen de nabestaanden de crematie bijwonen?

Het is toegelaten dat twee verwanten of kennissen de invoer van de doodskist bijwonen (cfr. Besluit van Vlaamse regering van 14 mei 2004, hoofdstuk VI, art. 35).

Kan men gecremeerd worden in een lijkwade?

Crematie in een lijkwade is mogelijk. Voor meer informatie over de specifieke voorwaarden neemt u best contact op met het crematorium.

Welke functie heeft het vuurvast identificatiesteentje?

Aan iedere crematie wordt een uniek nummer gegeven dat onder andere samen met de identiteitsgegevens en dag en uur van crematie in een database wordt opgeslagen. Het nummer wordt ook gegraveerd op een metalen of ceramisch plaatje en in de asurne geplaatst. De identiteit van de overledene kan dus steeds worden achterhaald. Dit identificatiesteentje wordt nadien aan de nabestaanden overhandigd.

Wat met pacemakers en andere implantaten?

De pacemaker moet worden verwijderd voor de crematie. De begrafenisondernemer en de behandelende arts zijn hiervan op de hoogte en zullen hiervoor zorg dragen. Het is niet nodig om andere implantaten te verwijderen. Deze worden na de crematie door een gespecialiseerde firma opgehaald en verwerkt.

Wordt de kist mee gecremeerd?

De kist wordt altijd mee gecremeerd.

Is een crematorium milieubelastend?

De milieuwetgeving (Vlarem II) legt strenge normen op aan de beheerder van een crematorium. Voor PONTES is die normering uiteraard een belangrijke opdracht. Daarom besteden wij veel aandacht aan het preventief onderhoud van onze technische installaties en laten wij regelmatig de emissies van ons crematorium meten en controleren. Uit die resultaten blijkt dat wij ver onder de ons opgelegde normen blijven. (link naar resultaat metingen nog toe te voegen)