contact

Voor alle inlichtingen kan u van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 16 uur en op zaterdag van 8 tot 13 uur bij ons terecht.

Crematoria Wilrijk-Antwerpen, Turnhout en Lommel

telefoon: 03 828 95 60
e-mail: info@pontes.be

meer contactgegevens

 

openingsuren

Crematorium Antwerpen

  • ma-vr 8-16u
  • za-8-13u

Crematorium Turnhout

  • ma-vr 8-16u
  • za -8-13u

Crematorium Lommel

  • ma-vr 8-16u
  • za -8-13u

 

 

reservaties

geschiedenis

In de geschiedenis van PONTES zijn er vier belangrijke stappen:

  • Oprichting I.V.C.A. - 1978
  • Bouw crematorium Antwerpen - 1981
  • Bouw crematorium Turnhout - 1989
  • Bouw crematorium Lommel - 2012

Oprichting Intercommunale Vereniging voor Crematoriumbeheer in de Provincie Antwerpen (I.V.C.A.)

In de jaren 70 was er in de provincie Antwerpen een stijging van het aantal mensen dat gecremeerd wilde worden. In de gemeenteraad van Antwerpen en in de provincieraad werd dan ook gevraagd om een crematorium te bouwen.

Ook al is lijkbezorging in België volgens de wet van 20 juli 1971 een gemeentelijke bevoegdheid, toch was het de Antwerpse provincieraad die in oktober 1975 de deputatie opdroeg om een oplossing te zoeken voor het tekort aan crematiecapaciteit.

Besprekingen met de colleges van burgemeester en schepenen van de 3 arrondissementshoofdplaatsen (Antwerpen, Turnhout en Mechelen) en de 7 gemeenten uit de Antwerpse agglomeratie leidden op 14 februari 1978 tot de oprichting van de Intercommunale Vereniging voor Crematoriumbeheer in de Provincie Antwerpen S.V. (kortweg I.V.C.A. genoemd).

De stichtende leden waren naast de provincie Antwerpen de gemeenten Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Mechelen, Merksem, Turnhout en Wilrijk. I.V.C.A. zou crematoria oprichten in Antwerpen en Turnhout.

Bouw crematorium Antwerpen

De eerste steenlegging van het crematorium in Antwerpen op de begraafplaats Schoonselhof vond plaats op 9 september 1981. Het gebouw werd in gebruik genomen op 2 februari 1983. De totale kostprijs bedroeg ongeveer € 6.200.000, waarvan € 1.536.000 gesubsidieerd werd door de Vlaamse regering.

Hoofdaannemer van het crematorium was de firma Reynders N.V. uit Hasselt. De architect was Maurice De Vocht. Bij het ontwerp besteedde hij bijzondere aandacht aan de functionaliteit van en de sereniteit in het crematoriumgebouw. De Vocht hield ook rekening met de emotionaliteit van het publiek.

Ondanks de complexiteit van het crematoriumgebouw slaagde De Vocht erin om het contact met de natuur te behouden in alle vertrekken die toegankelijk zijn voor het publiek.

Aanvankelijk waren in het crematorium van Antwerpen 3 crematieovens. In 1985 werd de technische ruimte uitgebreid met 2 extra crematieovens. Om aan de strenge milieuwetgeving te voldoen, werd in 2000 een nieuw complex gebouwd. De technische installatie omvat nu 6 ovens met milieuvriendelijke (nageschakelde) filters.

Bouw crematorium Turnhout

In 1989 nam de I.V.C.A. het initiatief om in Turnhout een tweede crematorium in de provincie Antwerpen te bouwen.

Het crematorium van Turnhout zou komen naast de begraafplaats Nazareth. De eerste steenlegging vond plaats op 19 juni 1991. In september 1992 opende het nieuwe crematorium. De totale kostprijs bedroeg ongeveer € 6.250.000.

Hoofdaannemer van het crematorium was de firma Reynders N.V. uit Hasselt. Bij het ontwerp zochten architecten Van de Voort en Mertens vooral naar een functionele vormgeving die rust uitstraalde en waarin het publiek zijn emoties op een serene manier kon beleven.

Aanvankelijk waren er in het crematorium van Turnhout 2 crematieovens. In 2004 werd de technische ruimte uitgebreid met 1 extra crematieoven. Om aan de milieuwetgeving te voldoen, werden de 3 ovens uitgerust met milieuvriendelijke (nageschakelde) filters.

Bouw crematorium Lommel

In 2012 startte PONTES een samenwerking met het stadsbestuur van Lommel om er een crematorium te bouwen naast de begraafplaats ‘Centrum’. Met de bouw van het crematorium speelt PONTES in op de toenemende vraag naar crematies in de provincie Limburg. Ondertussen hebben zich zes andere gemeenten aangesloten bij dit initiatief.

Het crematorium Stuifduin werd officieel geopend in april 2018.